اجرای رای دادگاه ایران در عمان به عنوان یکی از مسائل حقوقی بینالمللی، توجه بسیاری از افراد و کسبوکارها را به خود جلب کرده است. با توجه به روابط اقتصادی و تجاری گسترده میان ایران و عمان، مواردی وجود دارد که افراد نیازمند اجرای احکام قضایی صادره در دادگاههای ایران در سیستم قضایی عمان میشوند. این فرآیند به دلایل مختلفی از جمله تفاوتهای قانونی و رویهای میان دو کشور چالشبرانگیز است و نیازمند آگاهی از قوانین و مقررات بینالمللی است.
در عمان، اجرای احکام دادگاههای خارجی، از جمله ایران، تحت شرایط خاصی ممکن است. شناخت این شرایط و رویههای قانونی حاکم در عمان میتواند نقش مهمی در موفقیت اجرای رای داشته باشد. این مقاله به بررسی مراحل و الزامات اجرای رای دادگاه ایران در عمان پرداخته و اطلاعات کاربردی و مفیدی را برای افرادی که با این چالش حقوقی روبرو هستند ارائه میدهد.
خلیل آسایش، وکیل ایرانی در دبی و امارات
هر گونه کپی برداری از متن پیگیری قانونی دارد.
ضمن تشکر از شما کاربر محترم که سایت بنده را جهت استفاده از خدمات حقوقی انتخاب نموده اید. به اطلاع شما می رسانم این سایت با هدف ارتقاء سطح اطلاعات و مشاوره حقوقی داخلی و بین المللی راه اندازی شده است.
اینجانب با آشنایی و اطلاع از مقررات حقوقی بین المللی و همچنین سابقه وکالت در زمینه های اجرای آرا خارجی در دادگاه های داخلی و خارجی و انجام امور وکالتی در موضوعات داوری کشورهای مختلف اروپایی و خاورمیانه ( آلمان، فرانسه، ترکیه، امارات متحده عربی و عمان…) آماده ارائه خدمات حقوقی به شما می باشم.
00989124439719 ایران
00971521583759 امارات ( واتس آپ)
“ایام تعطیل و ساعات غیرکاری پاسخگو نمی باشیم “
اجرای رای دادگاه های خارجی در عمان
اجرای احکام خارجی که شامل اجرای رای دادگاه ایران در عمان هم میشود، شناخت و اجرای در یک حوزه قضایی احکام صادره در حوزه قضایی دیگر (“خارجی”) است. قضاوت های خارجی ممکن است براساس معاهدات یا تفاهم های دوجانبه یا چند جانبه، یا یک جانبه و بدون توافق بین المللی صریح شناخته شود.
اهمیت رسمیت حکم دادگاه کشور مقصد در عمان
“به رسمیت شناختن” یک رأی خارجی زمانی اتفاق می افتد که دادگاه یک کشور یا یک حوزه قضایی تصمیم قضایی را که توسط دادگاه های کشور یا صلاحیت دیگری “خارجی” گرفته شده است، بپذیرد و با اصطلاحات کاملاً یکسان و بدون تجدیدنظر در اصل دادخواست اصلی، حکم صادر کند.
پس از به رسمیت شناختن حکم خارجی، طرفی که در پرونده اصلی موفق باشد، میتواند “اجرای” آن را در کشور به رسمیت شناختن جستجو کند. اگر حکم خارجی یک حکم پول باشد و بدهکار دارای دارایی در حوزه قضایی تشخیص باشد، بستانکار حکم به کلیه راه حل های اجرایی دسترسی دارد، مانند این که پرونده از کشور شناسایی کننده تشکیل شده باشد، به عنوان مثال تزئین، فروش قضایی و غیره اگر شکل دیگری از قضاوت به دست آمده باشد، به عنوان مثال اثر بر وضعیت، اعطای تخفیف اجباری و غیره، دادگاه رسمیت دهنده هر حکمی را که لازم باشد برای اجرای حکم اصلی مناسب تشخیص میدهد.
شرایط اجرای احکام در قانون عمان
فرمان سلطنتی شماره 29/2002 (قانون رویههای مدنی و بازرگانی) راهنمایی در مورد اجرای احکام قطعی و غیر قابل فرجام دادگاه از طریق سیستم قضایی عمان را ارائه میدهد. مطابق قانون آیین دادرسی مدنی و بازرگانی، یک حکم قطعی و غیر قابل فرجام خواهی دادگاه صادر شده در یک کشور خارجی میتواند در سلطنت اجرا شود، با همان شرایط تعیین شده توسط قوانین آن کشور برای اجرای قطعی عمانی، غیر از احکام قابل اعتراض دادادگاه های بدوی، صلاحیت رسیدگی به ادعاهای اجرای دستورات خارجی را دارند. وظیفه دادگاه این است كه اطمینان حاصل كند كه شرایط اجرای دستور خارجی تأمین شده است. طبق ماده 352 قانون آیین دادرسی مدنی و بازرگانی، شرایط به شرح زیر است:
که حکم یا دستور توسط یک مرجع قضایی صالح طبق اصول قواعد بین المللی صلاحیت قضایی صادر شده است که توسط قانون داخلی کشوری که در آن صادر شده تعیین شده است و طبق آن قانون قطعی شده و بر اساس آن صادر نشده است فریب؛
طرفین دعوی پرونده ای که در آن حکم خارجی صادر شده به درستی ابلاغ و نمایندگی شده است.
این که حکم یا دستور شامل درخواستی نیست که قانون عملیاتی را در سلطنت نقض کند.
که این حکم یا حکم با حکم یا حکمی که قبلاً از طرف دادگاهی در سلطنت صادر شده مغایرت ندارد و حاوی چیزی علیه نظم عمومی یا نجابت نیست ؛ و كشوري كه در آن حكم خارجي صادر شده است اجراي احكام صادره از دادگاه هاي عمان را در قلمروهاي خود پذيرفته است.
در صورت رضایت از انطباق دستور خارجی با شرایط فوق ، دادگاه برای اجرای دستور خارجی حکم صادر می کند. مهر این حکم با مهر اجرایی مهر خواهد شد. در نتیجه ، طرفی که به نفع او حکم صادر شده، میتواند پرونده ای را در بخش اجرای احکام باز کند و مراحل اجرای آن را طبق مواد 356 تا مواد 356 قانون آیین دادرسی مدنی و بازرگانی دنبال کند.
احکام صادره از دادگاه های حوزه خلیج فارس
احکام یا احکام صادره توسط هر یک از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مستقیماً توسط دادگاه های عمانی و بدون ادعا مطابق ماده 11 پیمان اجرای احکام ، هیئت قضایی و احضار دادگاه ها که با فرمان سلطنتی شماره 17 اصلاح شد، اجرا می شود. / 1996.
بعلاوه، در رابطه با آرا داوری، سلطنت عمان امضا كنوانسیون 1958 نیویورك در مورد شناخت و اجرای آرای داوری خارجی (“كنوانسیون نیویورك”) است. طبق قوانین و شرایط پیش بینی شده در کنوانسیون نیویورک، هر جایزه ای که در هر کشوری که عضو کنوانسیون نیویورک است اعطا شود باید از نظر قانونی در سلطنت قابل اجرا باشد. بعلاوه، آرا awards داوری صادر شده در سلطنت در سایر کشورهای امضا کننده نیز قابل اجرا خواهد بود. کنوانسیون نیویورک به موجب فرمان سلطنتی شماره 36/1998 در قانون عمان تصویب شد.
جمع بندی
با در نظر گرفتن تفاوتهای قانونی و فرهنگی میان ایران و عمان، بهرهگیری از مشاوره حقوقی متخصص و با تجربه و آگاهی از مراحل قانونی اجرای احکام در عمان، نقشی کلیدی در تضمین موفقیت این فرآیند ایفا میکند. بنابراین، توصیه میشود افراد و شرکتها قبل از اقدام به اجرای رای، از مشاوره خلیل آسایش، وکیل اجرای حکم خارجی در زمینه حقوق بینالملل و قوانین عمان استفاده کنند تا بتوانند به بهترین نتیجه ممکن دست یابند.